KİMYASAL MADDE VE İLAÇ KALINTISI İÇERMEYEN "DOĞAL" BAL ÜRETMEK İÇİN UYULMASI GEREKEN BAZI KURALLAR
1.Arıcılıkta,ruhsatsız ve bilinçsiz ilaç kullanımı balda kalıntıya neden olmakta,
bu da hem insan sağlığını hem de bal ihracatımızı olumsuz yönde etkilemektedir.Balda kalıntının önlenmesi için,hastalığın doğru teşhis edilmesi,doğru zaman ve doğru dozda ruhsatlı veteriner ilaçlarının kullanılması gerekmektedir.Arıcıları mız, prospektüs bilgisine ve veteriner hekim tavsiyesine uygun olarak ilaç kullanmaya özen göstermelidirler.
2.Temel petek yapım yerlerinde balmumunun,petek kırıntılarının ve tekrar kulla
nılmak üzere balı süzülmüş peteklerin boş kovan veya depolarda saklanması sırasında petek güvesine karşı kesinlikle naftalin kullanılmamalıdır.Naftalin yerine
petek güvesini ortamdan uzaklaştıran defne,kekik ve ceviz yaprağı gibi doğal
maddeler kullanılmalı ya da boş peteklerin saklandığı uygun odalarda kükürt
yakılmalıdır.
3.Yavru çürüklüğü hastalığının, laboratuvar analiziyle teşhis edildiği durumlar dışında gelişigüzel antibiyotik kullanılmamalıdır. Arıcılıkta bilinçsizce antibiyotik kullanımı arılara fayda yerine zarar vermekte,hatta baldaki kalıntısı yüzünden insan sağlığını da olumsuz etkiliyebilmektedir.Ayrıca hastalığa sebep olan mikroplar antibiyotiklere direnç kazanmakta,hastalığın gizli seyretmesine yol açmaktadır.Özellikle oksitetrasiklin ve sulfadimidin içeren antibiyotikler kullanılmama
lıdır.
4.Arı ilacı satmasına kanunen izin verilmiş olan yerler; eczaneler ve veteriner hekim muayenehaneleridir.Bunlar dışındaki yerlerden ilaç satın alınmamalıdır.
5.İlkbaharda yapılan teşvik şuruplaması ve sonbaharda yapılan kış ihtiyacı şuruplaması dışında arılara şeker şurubu verilmemelidir.Bu iki dönem dışında yapılacak zorunlu beslemelerde, şeker şurubu yerine bal kullanılmalıdır.
6.Arıcılarımızın Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğüne veya İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat ederek "Bal Üretici Ruhsatı" almaları gerekmektedir.Ruhsat belgesinde yazılı olan üretici ruhsat numaralarının,bal ambalajlarının (çerçeve,kavanoz vd.) üzerine yapıştırılacak olan etiketlere yazılması da Bakanlığımızca mecburi hale getirilmiştir.Tüketicilerinde bal satın alırken,ambalajı üzerinde ürün ile bilgileri içeren etiket olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.
7.Balın ambalajında, içerisi laklı olan temiz ve kuru teneke,varil,bidon veya cam kavanoz kullanılmalıdır.Süzülen ballar,rutubetli olmayan,havadar,fazla gün ışığı almayan bir ortamda muhafaza edilmelidir.
1.Arıcılıkta,ruhsatsız ve bilinçsiz ilaç kullanımı balda kalıntıya neden olmakta,
bu da hem insan sağlığını hem de bal ihracatımızı olumsuz yönde etkilemektedir.Balda kalıntının önlenmesi için,hastalığın doğru teşhis edilmesi,doğru zaman ve doğru dozda ruhsatlı veteriner ilaçlarının kullanılması gerekmektedir.Arıcıları mız, prospektüs bilgisine ve veteriner hekim tavsiyesine uygun olarak ilaç kullanmaya özen göstermelidirler.
2.Temel petek yapım yerlerinde balmumunun,petek kırıntılarının ve tekrar kulla
nılmak üzere balı süzülmüş peteklerin boş kovan veya depolarda saklanması sırasında petek güvesine karşı kesinlikle naftalin kullanılmamalıdır.Naftalin yerine
petek güvesini ortamdan uzaklaştıran defne,kekik ve ceviz yaprağı gibi doğal
maddeler kullanılmalı ya da boş peteklerin saklandığı uygun odalarda kükürt
yakılmalıdır.
3.Yavru çürüklüğü hastalığının, laboratuvar analiziyle teşhis edildiği durumlar dışında gelişigüzel antibiyotik kullanılmamalıdır. Arıcılıkta bilinçsizce antibiyotik kullanımı arılara fayda yerine zarar vermekte,hatta baldaki kalıntısı yüzünden insan sağlığını da olumsuz etkiliyebilmektedir.Ayrıca hastalığa sebep olan mikroplar antibiyotiklere direnç kazanmakta,hastalığın gizli seyretmesine yol açmaktadır.Özellikle oksitetrasiklin ve sulfadimidin içeren antibiyotikler kullanılmama
lıdır.
4.Arı ilacı satmasına kanunen izin verilmiş olan yerler; eczaneler ve veteriner hekim muayenehaneleridir.Bunlar dışındaki yerlerden ilaç satın alınmamalıdır.
5.İlkbaharda yapılan teşvik şuruplaması ve sonbaharda yapılan kış ihtiyacı şuruplaması dışında arılara şeker şurubu verilmemelidir.Bu iki dönem dışında yapılacak zorunlu beslemelerde, şeker şurubu yerine bal kullanılmalıdır.
6.Arıcılarımızın Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğüne veya İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat ederek "Bal Üretici Ruhsatı" almaları gerekmektedir.Ruhsat belgesinde yazılı olan üretici ruhsat numaralarının,bal ambalajlarının (çerçeve,kavanoz vd.) üzerine yapıştırılacak olan etiketlere yazılması da Bakanlığımızca mecburi hale getirilmiştir.Tüketicilerinde bal satın alırken,ambalajı üzerinde ürün ile bilgileri içeren etiket olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.
7.Balın ambalajında, içerisi laklı olan temiz ve kuru teneke,varil,bidon veya cam kavanoz kullanılmalıdır.Süzülen ballar,rutubetli olmayan,havadar,fazla gün ışığı almayan bir ortamda muhafaza edilmelidir.